NAPOLI și partea întunecată.

Cel mai mare oraș din Italia de sud,locul unde s-a născut pizza, în care nervosul vulcan Vesuviu a lasat orașul Pompei (este si un film cu acelasi nume) într-o mare de cenușă,mi-a stârnit curiozitatea și bineințeles că nu am mai stat mult pe gânduri și am cumparat 2 bilete de avion pentru mine și prietenul meu,Andrei,el fiind fan echipei de fotbal Napoli așa că nu mai are rost să vă spun cât de încântat a fost.

Biletele de avion au fost mai mult decât accesibile, aproximativ 100E pentru amândoi pe la jumătatea lunii martie,iar pentru cazare am ales Hotel Casanova situat într-o zonă destul de rău famată.Chiar dacă hotelul a fost curat,am avut mic dejun nu foarte consistent dar indeajuns încât să pornești la drum,v-aș sfătui să vă cazați în centru ca să nu aveți neplacerile pe care le-am avut noi.

Ajunși în aeroport,am mers in stația de autobuz,am plătit 3 euro de persoană si am facut până în oraș aproximativ 15-20 minute. Am avut noroc că autobuzul a avut stație chiar lânga hotel așa că nu am mai avut mult de mers pe jos.

În ziua în care am ajuns eram foarte obosiți pentru că am avut zbor de dimineață așa că ne-am cazat,ne-am plimbat puțin,am băut un pahar de vin,am mancat ceva si ne-am dus la culcare ca să fim odihniți pentru zilele ce urmează fără să știm prea multe despre partea întunecată a orașului și ce ne așteaptă.

Ne-am trezit a doua zi bine dispuși,am luat micul dejun și am pornit spre stația de  metrou/tren care se afla la 2 minute de hotelul nostru. Era super cald și frumos afară așa că am hotărât să mergem spre Pompei.Am așteptat trenul aproximativ 15 minute,iar ușor ușor a început să se aglomereze peronul. Când am intrat în vagon,mi-a atras atenția un bărbat de culoare care avea înfașurată de mâini o bluză,mi s-a părut super dubios așa că m-am uitat repede spre geantă și ce să vezi?mâna lui era băgată în geantă,în buzunarul unde aveam telefonul,iar într-o secundă mi-am dat seama care era rolul acelei bluze care acoperea mâinile. Am facut prostia să îl împing cu cotul,atenționându-l că mi-am dat seama ce face,moment în care el m -a împins și mai tare și am căzut peste oamenii care stăteau pe scaun. Andrei,văzând ce s-a întamplat,l-a împins afară din vagon,hoțul înjurând și arătând amenințător cu degetul spre noi. După câteva secunde de țipete am văzut ca hoțul venea spre vagon vrând să intre înapoi,eu m am speriat si mai tare pentru că imi era frică să nu vină cu gașca cu care opera prin toate vagoanele trenului  dar m-am liniștit când am auzit o femeie strigând că vine poliția.De fapt era un polițist în civil urmărind d-ăștia ca el probabil. El fugea inapoi spre vagon cu gândul că o să scape dar nu a ajuns decât până la ușa de care se ținea cu mâinile ca un disperat,polițistul trăgea de el să-l scoată afară,Andrei îl împingea și el,a fost un haos total.

21397740_10214012175358488_1224902344_n
Stația cu pricina

După ce ușile s-au închis și trenul a plecat eram destul de panicați amândoi neștiind dacă în vagon mai sunt prieteni de-ai lui și toți băieții de culoare ni se păreau suspecți ,iar un băiat care văzând că ne uitam la el, a fost amabil și ne-a arătat exact unde trebuie sa coborâm,în felul ăsta dispărându-ne ideea că și el ar putea fi tâlhar.Din momentul acela, drumul de 20 și ceva de stații a fost unul extrem de stresant și oricine urca îl analizam și ne întrebam dacă ăla și-a sunat prietenii și i-a trimis după noi :)).Am tot auzit povești despre hoții din Napoli dar mă gândeam că nouă nu o să ni se întâmple. Noroc ca am scăpat cu bine,fără incidente majore,din fericire nu a apucat să fure nimic și am ajuns în Pompei de unde am plecat spre seară din.Ajungând la stația noastră eram cu ochii in 4 după hoți dar totul a fost ok și am ajuns cu bine la hotelul în care ușa de la intrare era de fiecare data încuiată,iar noi trebuia sa sunăm la sonerie și să așteptam,așteptare nu foarte plăcută mai ales că intrarea se făcea printr-un gang,iar seara cartierul este un fel de Ferentari. Așa ne-am dat seama că până și angajaților le este teamă de ceva așa că preferă să stea cu ușa de la intrarea in hotel încuiată. Să nu mai zic că lângă hotel era un magazin cu pistoale,cuțite și alte minunății de genul,iar eu chiar mă gandeam că ar fi indicat să-mi cumpăr ceva de acolo pentru siguranța noastră!De obicei nu sunt fricoasă,dar locul acela nu iți dă deloc sentimentul de siguranță,din contră!

Italia în general este o țara extrem de frumoasă dar cum toate pădurile au uscăciunile lor,așa este și Napoli pentru Italia. Pe aproape toate străduțele sunt tarabe cu fel și fel de kitch-uri de vânzare,țigări de contrabandă, baieți cu tenul mai închis care te opresc pentru a-ți vinde un telefon sau o tabletă furată ori pentru a te păcăli într-un fel sau altul cum ne-au păcălit pe noi și o să vă zic imediat cum. În fiecare zi trebuia sa trecem printr-o astfel de „piață” care mie mi se părea desprinsă din filmele de groază mai ales după ce am pățit cu hoțul în metrou. Nu mai are rost să spun că nu am avut curaj să scot telefonul și să fac poze și cu toate astea am fost îndeajuns de tâmpți încâ să vrem să cumpărăm țigări. Să nu faceți asta!!!! Era ultima zi,mai aveam 60 de euro pentru mâncare,suveniruri,autobuzul de întoarcere spre aeroport așa că ne-am gândit că totuși nu ar fi rău să dăm 2Euro în loc de 5-6 pentru un pachet de țigări așa că dintr-o mare prostie ne-am oprit la prima „tarabă” cu țigări într-o piață foarte aglomerată. Erau pe jos cam 5-6 cartușe,îl intrebăm cât costa un pachet,ne spune că 2E. Scoatem banii din buzunar, am vrut sa îi dam bancnota de 10E în timp ce el spunea încontinuu să îi dăm bancnota de 50E că are nevoie și că ne schimba el. CEA MAI MARE GREȘEALA pentru că vă dați seama,a luat banii si in secunda doi a fugit spunându-ne inițial că se duce puțin mai în spate să ia pachetul de la cineva pentru că unde stătea el erau doar cartușe. Ne-am gândit că n-are cum să fugă pentru că a lăsat cartușele acolo care valorează mult mai mult.Ne simțeam ca ultimii tâmpiți de pe lume mai ales că ceilalti comercianți de genul ăsta râdeau de noi,iar un om mai de treabă a venit la noi și ne-a zis să nu ne mai așteptam la nici un ban ca asteptăm mult și bine,în timp ce ducea cartușele de tigări la tomberon arătându-ne că sunt goale.:))SUPERRRRRRRRRRRR! A fost greșeala noastră bineințeles,trebuia să nu ne zgârcim la 2-3 euro și să cumpărăm de la un magazin normal,exact așa ne-au spus și polițiștii care se plimbau degeaba pe acolo și ne-au mai spus că nu ei răspund de strada aia și dacă vrem să facem plângere dar o să ne luăm și noi amendă pentru că am vrut să cumpărăm de la ei.:)) OKKKK,am fost mega proști,dar totuși nu e normal să se întample așa ceva într-un oraș plin de turiști.Am căutat pe google maps câteva poze să vă faceți o impresie dar se pare că sunt făcute în 2012/2016 sau dimineața devreme,noi am fost în martie 2017 și era muult mai aglomerat.

piata
Aici ajungea telefonul meu daca apuca sa-l fure
piata2
NU CUMPĂRAȚI DIN ASTFEl DE LOCURI!

Ni s-a părut cel mai murdar oraș pe care l-am văzut,mirosul de urină este destul de des întâlnit,nu aș vrea să știu cum e vara când sunt 35 grade,foarte mulți oameni care dorm pe stradă,scooterele merg haotic chiar și pe străduțele foarte înguste claxonând încontinuu plus oameni care te terorizează și nu scapi de ei până nu cumperi trandafiri.Ori le vorbești urât și îi împingi,ori cumperi,sunt niște actori extraordinari,încep să plângă să iți povestească ce necazuri au ei acasă și cât de mare nevoie au de bani că ți se face milă de ei și cumperi dacă nu ești familiarizat cu vrăjeli de genul.După ce s-au văzut cu banii în mână un mare zâmbet li se ivește pe față și dacă stai să ii urmârești,au aceeași tactică cu toți turiștii.

319NaplesGarbage.jpg

21458336_10214012165758248_1336306647_o.jpg

IMG_2664.JPG

Chiar dacă am avut neplăceri,Napoli poate fi și frumos.Străduțe înguste și romantice,castele,muzee,biserici,restaurante pe malul mării,magazine,plimbări pe faleză.Din păcate cea mai veche pizzerie din lume era închisă când am ajuns noi. Ne-a plăcut în mod special Castel dell’Ovo cel mai vechi din Napoli,construit pe malul mării unde sunt și câteva restaurante drăguțe cu specific pescăresc, intrarea este libera, priveliștea minuată!

Napoli-Castel-dellOvo21441285_1557513790978153_323697153_o

IMG_2890
Vedere din castel

IMG_2532

Pompei, orașul roman aflat la 20km de Napoli, distrus și acoperit de cenușă de vulcanul Vesuviu în anul 79 d.Hr. și redescoperit întamplator prin anul 1700. Merită din plin vizitat acest sit arheologic,care te face să călătorești în trecut. Noi ne-am plimbat aproape toata ziua printre ruine,am băut o cafea pe treptele celui mai vechi amfiteatru din lume care este încă în picioare,am văzut oamenii care au rămas împietriți neputând să se salveze din calea lavei și multe altele pe care le descoperiți vizitând locul.

IMG_2365

IMG_2366

IMG_2482
Amfiteatrul
IMG_2525
Oameni împietriți

IMG_2530

VULCANUL VEZUVIU

Am coborât la aceeași stație,Pompei Scavo,iar acolo găsești multe autobuze spre vulcan.Recomandat ar fi să te îmbraci lejer și să ai adidași sau bocanci pentru că autobuzul te lasă la intrarea Parcului National Vezuviu,iar de acolo ai ceva de urcat.Din păcate a fost cam frig și bătea vântul foarte tare sus pe vulcan dar cu toate astea priveliștea a fost minunată.Ce nu mi-a plăcut au fost  mizeriile aruncate de turiști pe care le vedeai din autobuz,fiecare tufiș și copacel era decorat cu câte o punga de plastic,pahar,șervetel pe care nu le-am mai pozat,eram prea uimită de cum o pădure frumoasă poate arăta atât de urât din cauza oamenilor.

21330834_10213999219594602_1855609085_oIMG_260721397128_10214016468465813_1847042704_n

IMG_2650
Adormitul vulcan.Să sperăm că nu se mai trezește

Nu am ratat Coasta Amalfitană,un peisaj superb chiar dacă predominau norii.Orășelul este foarte mic,nu prea ai ce să faci mai ales dacă e puțin frig și mai bate și vântul așa că ne-am găsit un loc drăguț tare,la adăpost  de unde puteam admira marea și să ne încălzim cu niște vin.:)

17155934_10212143797770216_4046769470043978537_n.jpg

IMG_2854.JPG
Interesantă statuie!:))
21390596_10214012165718247_1624120267_o.jpg
Catedrala catolică din centrul Amalfi

Din păcate experiențele urâte pe care le-am trăit plus ultimele zile ploioase ne-au făcut să ratăm niște locuri frumoase cum ar fi Alberobello,Capri,Bari etc dar cu siguranță ne vom întoarce în Sud,evitând Napoli!

În orice caz fii precaut și ai grijă de tine oriunde ai merge!

Reclame

11 gânduri despre „NAPOLI și partea întunecată.

Adăugă-le pe ale tale

 1. Vai, ce poze frumoase aveti! Pacat de ceea ce vi s-a intamplat. Imi pare rau pentru cele petrecute si mi se pare ca ai luat decizia corecta de a scrie despre aventurile din Napoli. Poate cei care isi doresc sa ajunga acolo si iti citesc blogul vor considera peripetiile. Sper ca viitoarea voastra vacanta sa fie una fara astfel de amintiri :)) :*

  Apreciază

 2. Sunt de-a dreptul socata dupa ce am citit articolul tau. Iubesc enorm de mult Italia, am vizitat-o destul de des, dar nu am intampinat niciodata vreo problema de genul acesta. Ma bucur ca ai scris si despre partea aceasta mai putin frumoasa, o sa deschid si eu ochii mai bine la urmatoarea vizita, pentru ca sunt ca intr-un fel de transa inca de cand cobor din avion, am impresia ca nu exista ceva pe lume care sa-mi perturbe bucuria si pofta de vacanta. Trebuie sa cobor putin cu picioarele de pamant!
  In alta ordine de idei, ma bucur ca ati gasit puterea sa va bucurati de vacanta si de partile frumoase pe care vi le-a oferit bucatica asta din Italia, chiar si in conditiile acestea. De obicei un incident neplacut de ordinul acesta, iti cam taie pofta de vacanta.

  Apreciază

 3. Intamplarile tale m-au lasat cu gura deschisa, parca am citit un capitol dintr-o carte politista, este pacat ca intr-o zona turistica sa se permita astfel de lucruri. Am vizitat si eu Roma si pot sa spun ca am fost super incantata si nu am intampinat deloc probleme, nici la metrou si nici pe strazile mai ascunse.
  Pozele facute si peisajele sunt frumoase pacat ca sunt locuite de astfel de oameni, Ma bucur ca ati ajuns cu bine inapoi in tara. ❤

  Apreciază

 4. Vai, ce e gunoiul ala acolo? :)))
  Nu am vizitat decat Venetia, cred ca acum 2 ani si imi pare rau ca nu ne-am plimbat cu gondola…preturile mi se par destul de mari, desi da, e oras turistic. Italienii mi se par oricum niste jepcari…pe fata, asa! 😀 Nu generalizez, dar cam asa sunt, din ce am observat eu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: